Stay safe!

Oranjetipje, vrouwtje, op Look-zonder-look

Bessenbandzweefvlieg op Look-zonder-look

Bos met Stinkende gouwe, hondsdraf en Judaspenning, tussen de jonge Esdoorns

De judaspenning of tuinjudaspenning (Lunaria annua) is een tweejarige, 50-80 cm (soms tot 100 cm) hoge plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De vaste judaspenning (Lunaria rediviva) lijkt op de judaspenning, maar heeft langwerpige in plaats van ronde zaaddozen.

Jonge Esdoorns nemen het bos over. Ik vraag me af hoe de gemeente dit gaat tackelen.

Spaanse aak tussen de esdoorn opslag

Esdoorn close-up

Beuken

Roodborst in een zomereik

De wilde hyacint of boshyacint (Hyacinthoides non-scripta, synoniem: Scilla non-scripta) is een plant uit de aspergefamilie (Asparagaceae).

De plant werd reeds door Carl Linnaeus beschreven, die deze de soortaanduiding non-scripta gaf omdat men bij deze plant in tegenstelling tot de hyacinten geen witte tekens in de bloemdekbladen kon onderscheiden. Linnaeus deelde hem in bij de hyacinten (Hyacinthus). Later werd de plant bij het geslacht Scilla ingedeeld. Nu wordt de plant ingedeeld bij het geslacht Hyacinthoides.

Het robertskruid (Geranium robertianum), vroeger ook wel stinkende ooievaarsbek genoemd, is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae). Het is een een- of tweejarige, tot 50 cm hoge plant. De naam robertskruid zou of afgeleid zijn van de kleur rood of van Robert van Molesme die in de elfde eeuw dit kruid als geneesmiddel aanbeval

Bont zandoogje op eenstijlige meidoorn

De grote bonte specht (Dendrocopos major) is een vogel die tot de familie spechten (Picidae) behoort. Het is een talrijke en wijdverbreide standvogel in een groot deel van het Palearctisch gebied. Hier broedt hij in bossen en allerlei cultuurlandschappen. De grote bonte specht zoekt zijn voedsel in vrijwel alle vegetatielagen. In de zomer voedt hij zich voornamelijk met insecten en andere ongewervelden, in de winter vooral met plantaardig voedsel, zoals zaden van naaldbomen.

Zwartkop

De zwartkop (Sylvia atricapilla) is een zangvogel uit de familie van zangers (Sylviidae).

Zwartkoppen kunnen de oren van je kop kletsen, maar ineens was het stil. Ik vond het vogeltje boven mij in een meidoorn. Hij zat stil, een mannetje. Geen geluid en later bleek dat hij zijn bekje wijd open had. Meneer zat gewoon te gapen. 

Wild viooltje in onze tuin. Dank u wel. 

Akelei