Het boomblauwtje (Celastrina argiolus) is een vlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes.

De wetenschappelijke naam argiolus is een verkleinwoord van argus en verwijst ernaar dat de soort kleiner is dan het heideblauwtje (Plebejus argus).[1]

Boomblauwtje

 

Het Boomblauwtje (Celastrina argiolus) is een klein blauw vlindertje. Mannetjes hebben blauwe vleugels met een smalle zwarte rand en vrouwtjes hebben blauwe vleugels met een brede zwarte rand. Het Boomblauwtje verblijft graag in de toppen van bomen, maar je ziet ze ook regelmatig in tuinen en parken.

 

Een vrouwtje zet haar eitjes af

Boomblauwtje ♂

Boomblauwtje, De Vlinderstichting

Voorvleugellengte: circa 14 mm. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje waterig lichtblauw met smalle zwarte randen en bij het vrouwtje lichtblauw met brede tot zeer brede zwarte randen. De onderkant van de vleugels is zilvergrijs met kleine zwarte stippen. De achtervleugel heeft geen oogvlekken en geen staartje.

Kenmerken rups

Tot 13 mm; vrij dik, naar de uiteinden versmald; lichaam groen of geelachtig groen met onder de spiracula een witachtige lengtestreep; sommige vormen hebben een aantal witachtige, driehoekige vlekjes, die in een purperachtige of roze-achtige middenstreep over de rug liggen; soms is de rups geheel purperachtig roze van kleur; kop zwart, in het lichaam teruggetrokken.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb