Schubbige Bundelzwam, Pholiota squarrosa.

Vanaf begin oktober breken aan de voet van stronken en oude levende appel- en perenbomen veelkoppige bundels dicht met roestbruine schubben bezette paddenstoelen te voorschijn. Deze parasiet is niet de Echte Honingzwam (Armillaria mellea), zoals vaak wordt aangenomen, maar de Schubbige Bundelzwam. De schade die zijn mycelium in het hout aanricht, is pas na vele jaren zichtbaar, wanneer de inwendig bruine en vermolmde boom uit elkaar valt of door een storm wordt geveld.

Tot dan toe blijft hij bladeren en bloemen vormen en verdringen zich jaarlijks in oktober nieuwe bundels paddenstoelen aan zijn voet. De soort parasiteert ook op andere bomen in bossen.

De Schubbige Bundelzwam heeft bruine sporen, terwijl die van de Echte Honingzwam wit zijn. De eetbaarheid stelt weinig voor: ook wanneer u hem kookt en nat afgiet, blijft de kwaliteit slecht.Met andere bundelzwammen is het niet veel beter gesteld.

Nauwe verwanten van de Schubbige Bundelzwam zin onder andere de Slijmsteelbundelzwam ( P.adiposa) en de Goudvliesbundelzwam (P.aurivella). Bij de eerstgenoemde liggen de schubben op hoed en steel onder een slijmlaag. Bij de andere is de hoed oranjegeel, met een lichtere rand, en slijmig. De schubben zijn aangedrukt. Uit Reader's Digest: paddenstoelen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb