Gele korstzwam (Stereum hirsutum), is een paddenstoel uit de familie Stereaceae. Hij komt voor op (dood) hout van loofbomen (bij voorkeur eiken) en struiken, zoals gestapeld brandhout.

De paddenstoel komt wereldwijd bijna overal voor. In Nederland is het een algemene soort die het hele jaar voorkomt (hoogtepunt oktober).

 

Eikenbloedzwam (Stereum gausapatum) is een schimmel in de familie Stereaceae. Het leeft saprofiet op stammen en stronken van loofbomen van voornamelijk eik.

De vruchtlichamen zijn leerachtig korstvormig en hebben weinig afstaande randen. De diameter is 1-4 cm. De bovenzijde van de schijnhoedjes is fijnharig, gezoneerd, okerbruin-grijzig en de rand wittig. De onderzijde is glad, bleek tot donker geel- of kastanjebruin, na beschadiging rood bloedend. Er zijn hier geen laatjes of poriën. Deze korstzwam groeit dakpansgewijs boven elkaar op dood hout van eiken.

 

In Nederland komt de soort zeer algemeen voor. Hij staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd. Hij kan het hele jaar worden gevonden.

Eikenbloedzwam