Koningsmantel, Tricholomopsis rutilans

De Koningsmantel wordt ook wel Purpergele Ridderzwam genoemd. Vroeger rekende men hem tot het geslacht van de ridderzwammen (Tricholoma), maar vanwege een aantal duidelijk afwijkende eigenschappen werd hij met een aantal verwanten later in een apart geslacht geplaatst. De koningsmantel is een fraaie paddenstoel, die in de zomer en de herfst gewoonlijk in bundels stronken van sparren en dennen siert. Alleenstaande exemplaren kunnen uitgroeien tot reuzen met een hoeddoorsnede van maximaal 20 cm, bij een hoogte van 15 cm.

De purperrode viltlaag van de hoed is in het begin aaneengesloten, maar scheurt al snel in concentrische schubben en plakjes uiteen, waardoor de fraai gele ondergrond zichtbaar wordt. Zoals kenmerkend is voor ridderzwammen, zijn de gele plaatjes aan de steel afgerond aangehecht.

De steel zelf is geel en met purperen schubjes bezet. Het vlees ziet er smakelijk dooiergeel uit en omdat de paddenstoel algemeen voorkomt, wordt hij vaak genuttigd, Hij blijft echter een gronderige bijsmaak behouden, zodat hij maar beter niet kan worden verzameld!

Een vrij zeldzaam, in gebergten voorkomende verwant is de Gele Houtridderzwam. Deze wordt niet zo groot, is vaak excentrisch gesteeld en vertoont kleine schubjes op een zwavelgele hoed. Uit Reader's Digest, Paddenstoelen.