De goudhaan (meestal vanwege zijn formaat het goudhaantje genaamd) (Regulus regulus) is een zangvogel uit de familie van Regulidae.

Het goudhaantje wordt slechts 8,5 cm groot, bij een gewicht van 4 tot 7 gram. Daarmee is deze vogel, samen met het nauw verwante vuurgoudhaantje de kleinste Europese vogelsoort.

Goudhaan in een Lariks 🔽

Goudhaan in een beuk🔽

Goudhaan in een La...🔽

Goudhaan in een Esdoorn🔽

Goudhaan in een Es.....🔽

Hier zie je hoe klein ze zijn. Daarbij zijn ze snel een bewegelijk. In het bos is het vaak te donker om te fotograferen.

Dat maakt de foto snel gruizig. Het vogeltje horen is 1. Het vogeltje zien is 2. Fotograferen is...niet makkelijk.

Denk nooit dat ze je niet in de smiezen hebben. Vrijwel altijd ben je het haasje. Verbeeld je maar niks met vogels 😅

Het zijn kleine schooiertjes. 😊 De gemeente heeft zoveel bomen gekapt, op de drempel van 2023, dat er nu meer licht is in het bos. Dat heeft ook z'n voordelen 😋 Zoals....

Deze dacht dat ik hem niet zag, haha

Goudhaantje in een esdoorn met de vleugelzaden. Of gevleugelde zaden. Ze vliegen niet, ze dwarrelen, naar de vruchtbare bosgrond, en daar begint het weer van voor af aan. Wat groeit er vervolgens in het bos, bij bosjes, zoveel, jonge...

Je kunt het goudhaantje het beste zien, in de herfst, als de bomen bijna kaal zijn, de winter, bij een beetje zon, en in de vroege lente, voor de nieuwe bladeren. Daarna wordt het nog moeilijker om ze te lokaliseren. 

Ik denk niet dat dit me ooit nog zal lukken, twee vliegen in één klap

Wat is leuker dan 1 Goudhaantje?

Zomer, de lariks is weer groen. De goudhaan is volgens mij dol op lariksen. Dus daar kun je ze vast wel eens zien!

Maak jouw eigen website met JouwWeb