Het landkaartje (Araschnia levana) is een dagvlinder uit de familie Nymphalidae.
De onderkant van de vleugels is een netwerk van lijnen en daar dankt deze vlinder zijn naam aan. Bijzonder aan deze vlinder is dat er twee vormen zijn. De eerste generatie in het voorjaar is oranjerood met zwarte vlekken terwijl de zomergeneratie zwart is met een witte band en rood-oranje streepjes op de bovenvleugel. De voorjaarsgeneratie is met een voorvleugellengte van 16 tot 18 millimeter ook kleiner dan de zomergeneratie met 17 tot 21 millimeter. Door het aderwerk op de onderzijde kan de zomervorm niet verward worden met andere vlinders zoals de kleine ijsvogelvlinder of de voorjaarsvorm met parelmoervlinders.
Het nam 24 minuten in beslag om 6 strengen met eitjes aan elkaar te 'rijgen' of te plakken.
En al dit moois kwam allemaal uit dat kleine vlinderlichaam. Hoe bestaat het! Donderdag 24-8-2023 van 12:34 tot 12:58 uur.
Zie volgende foto's. Of niet natuurlijk. Moet je zelf weten.
Volgens De Vlinderstichting zitten er maximaal 10 eitjes aan een streng. Ik tel hier zestien eitjes!
Hieronder begint het. Dit was niet de mooiste, maar wel de eerste foto in de reeks. Hier start het Landkaartje aan het plaatsen van haar eitjes nadat ze een goed plekje gevonden heeft. In dat halve uurtje is ze natuurlijk erg kwetsbaar.
Na het afzetten van 6 snoeren met eitjes, wil je wel even moe zijn. Dit landkaartje in zomer tenue heeft het er weer opzitten.
Op het Sint Janskruid.
Maak jouw eigen website met JouwWeb