De steenmarter of het fluwijn (Martes foina) is een roofdier uit de familie der marterachtigen (Mustelidae). Hij lijkt veel op de boommarter. De steenmarter leeft in een groot gedeelte van Europa, en is steeds vaker ook rond woningen te vinden. Het is een omnivoor met vleesetende inslag. De steenmarter is een opportunist en hij past zich makkelijk aan aan verscheidene omstandigheden.

Lange tijd heb ik gedacht dat dit een boommarter was, omdat zijn bef gelig leek en omdat ik hem in een boom aantrof. Hij zat er al in, dus dat lag niet aan mijn honden. Zij zagen hem of haar gelukkig niet, anders waren ze onder de boom als gekken staan blaffen.- Zijn neus is roze en de bef niet geel genoeg. Dus bij deze doop ik hem toch maar 'steenmarter', al zal het hem worst wezen wat ie is.-

Alles bleef rustig. Ik stond als versteend, omdat dit mijn eerste 'close encounter' was met dit mooie dier. Zo groot als onze katers. Ik had steenmarters wel eens in het donker over de doorgaande weg zien rennen, vlakbij onze straat. Een koppel op de vlucht, zo leek het, rennend tegen de richting in. Gelukkig is het er niet druk. In het donker lijken het heel vreemde dieren, die laag golvend over het asfalt zweven. En ineens eentje in volle glorie voor mijn neus. Ik had mijn camera al in handen. Het was donker herfstweer. Sorry voor de flits. Anders was het helemaal niks geworden. Hij bleef minutenlang zitten. De honden had ik gelijk al aangelijnd en had niet verwacht dat hij er nog zou zitten als ik op zou kijken. Hij leek het te beseffen dat ze vast zaten en schoot er ineens schielijk, als een haas, vandoor. Heb zo'n ontmoeting nooit meer gehad.

Dit zijn van die momenten. Dat je net op de juiste tijd op die ene plek bent. Dat is voor mij, een wonder.

 

Steenmarter

Maak jouw eigen website met JouwWeb