Stay safe!

De Vogelbescherming

 

De zanglijster heeft egaal bruine bovendelen en een lichte borst met pijlpuntige vlekken. Deze vlekken zijn een belangrijk verschil met de grote lijster, waarvan de vlekken ronder zijn. Zanglijsters beginnen al in januari uitbundig te zingen, vanaf een uitkijkpunt, de nok van het dak of in het topje van een boom. Aanwezigheid van zanglijsters is ook af te leiden uit de aanwezigheid van een ‘smidse’: een steen met daaromheen stukgeslagen slakkenhuisjes.

De zanglijster (Turdus philomelos) is een zangvogel uit de familie lijsters (Turdidae).

Zanglijsters lijken veel op de grote lijster (Turdus viscivorus), maar ze zijn kleiner; de zanglijster heeft een lengte van ongeveer 23 cm[2] en een spanwijdte van 33 tot 36 cm. De zanglijster is ook kleiner dan een merel (Turdus merula), die ongeveer 24 cm meet. Een zanglijster weegt tussen de 70 en 90 gram.

De rug van de zanglijster is effen donkerbruin tot olijfbruin (die van de grote lijster is grijs-bruin). De bovenkant van de vleugels van de zanglijster zijn effen bruin met vaal witte uiteinden. De onderkant is vaal oranje-beige. De staart is vrij kort.

De buik van de zanglijster is wit met V-vormige bruinzwarte vlekken. De onderzijde is bruin-okergeel aan de flanken. De poten zijn oranje-roze.

De zanglijster heeft een vale witte ring rond het oog en strepen onder de wangen. De snavel is zwart-grijs en aan het begin bij de kop geel met zwarte snorharen.

Er is nauwelijks verschil tussen de geslachten van de zanglijster.

De zanglijster heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar.

Deze foto's zijn van 24 april 2021. Mijn eerste foto's van de zanglijster. Eerder zag ik ze heel hoog, in de top van de Populier zitten zingen. Deze keer echter, vloog hij laag voor me langs, over het pad de bosjes in. Ik dacht, die zie ik nooit weer terug. Terwijl ik teleurgesteld verder liep, vloog hij ineens weer uit de bosjes schuin voor mijn voeten om er voor me uit te blijven lopen, speuren en pikken in de grond. Op de bruine ondergrond met dode blaadjes en takjes, kon ik hem af en toe niet zien, dan verdween hij door zijn schutkleur in de achtergrond.

Hij zag mij niet, blijkbaar had ik ook een schutkleur, hoorde me niet, niks. Ik hobbelde schielijk achter hem of haar aan. Dat kun je bij de zanglijster niet zien. Het maakt mij ook niks uit. Na al die jaren de zo doodgewone vogel voor mijn lens, die al jarenlang ontbrak. Yes! 

Dat is het voordeel als je zonder honden wandelt. Dan zou ik dit niet meegemaakt hebben.

Voor mij, ondanks dat de vogels zo gewoon is in heel Europa, is het een bijzondere vogel en was het een bijzondere ontmoeting.

 

Wikipedia: 

De zanglijster eet slakken (witgerande tuinslak), insecten, pissebedden, duizendpoten en wormen. Typisch voor de zanglijster is het stukslaan van slakkenhuizen op een vaste plek, 'de smidse', om zo bij het malse slakkenvlees te komen.

Hij springt en rent over het gras om zijn prooi te vangen. Soms staat de zanglijster met zijn kop schuin te turen in het gras om vervolgens een worm uit te grond te trekken. Ook bessen zoals de lijsterbes en fruit (appels) staan op het menu, met name in de winter. Voederhuisjes bezoekt de zanglijster niet graag.

Maak jouw eigen website met JouwWeb