Pendelzweefvlieg, De gewone pendelvlieg (Helophilus pendulus) is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd als Musca pendula in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus.

De citroenpendel(zweef)vlieg (Helophilus trivittatus) is een insect uit het geslacht van de pendelvliegen (Helophilus) van de familie zweefvliegen (Syrphidae).Deze 12 tot 18 millimeter lange soort lijkt wat op de 'gewone' pendelzweefvlieg (Helophilus pendulus), maar wordt groter, heeft grotere en lichtere gele vlekken op het achterlijf en het achterlijf is ook meer langwerpig van vorm. Ook de vlekken op het achterlijf wijken iets af; die op het derde achterlijfssegment zijn witter en raken elkaar, bij de pendelzweefvlieg zijn er ook twee oranje vlekken op het achterlijf aanwezig en de dwarsstrepen op het derde segment raken elkaar. 

Citroenpendelvlieg op Knoopkruid

Knoopkruid - Centaurea jacea, Flora van Nederland

In de tweede helft van de lente zien we in onze graslanden, bermen en dijkhellingen de paarsrode bloemhoofdjes van Knoopkruid of Centaurea jacea. Hun bloei gaat soms wel door tot in de herfst. Een gemakkelijk herkenbare eigenschap van Knoopkruid is de vorm van de omwindselblaadjes die onder om het bloemhoofdje zitten. Ze beginnen aan de voet als gewone groene tamelijk smalle blaadjes en boven de versmalling gaan ze over in een donkerbruine tot zwarte schub met vele stekels. Het lijkt wel een spinnetje.

Blinde bij, Eristalis tenax

De snorzweefvliegpyjamazweefvliegdubbelbandzweefvlieg of cocacolazweefvlieg (Episyrphus balteatus) is een insect uit de familie zweefvliegen (Syrphidae).

De bessenbandzweefvlieg (Syrphus ribesii) is een insect uit het geslacht Syrphus van de familie zweefvliegen (Syrphidae).

Maak jouw eigen website met JouwWeb