De Ekster (Pica pica) of gewone of Euraziatische ekster is een vogel die behoort tot de familie van kraaiachtigen zang (info / uitleg)

 

Met zijn opvallende zwart-witte verenkleed is de ekster een van de gemakkelijkst te herkennen vogels. De vogel bouwt zijn grote nest meestal in een boom, maar er zijn ook nesten gevonden in struikgewas, op steigers, elektriciteitsmasten en zelfs op vensterbanken. Zijn kostje scharrelt hij op de grond bij elkaar en bestaat voornamelijk uit insecten en aas. 's Winters eet hij ook wel zaad (van de voertafel) en andere plantaardige bestanddelen. In het voorjaar, als hij jongen heeft, wil hij ook wel eieren en jongen van andere vogels aan zijn eigen jongen voeren, maar uit wetenschappelijk onderzoek is inmiddels wel gebleken dat de zangvogelpopulaties hieronder niet te lijden hebben. Zoals alle kraaiachtigen is de ekster een echte omnivoor. De ekster is niet bang om zich in de buurt van mensen te laten zien of zich te vestigen, bijvoorbeeld in tuinen; in landelijke gebieden zijn ze schuwer omdat ze een gemakkelijk doelwit vormen voor de -illegale- jacht.

Eksters vormen levenslange broedparen, net als de kauw, en ze vormen met de uitgevlogen jongen nog een tijd een gezin, maar ze leven 's zomers niet in groepen zoals de kauw vaak doet. Wel kunnen de juveniele eksters in groepen voorkomen.

Net als wij sluiten vogels hun ogen met twee oogleden. Deze oogleden gebruiken ze meestal alleen als ze slapen. Als vogels met hun ogen moeten knipperen, gebruiken ze echter hun knipvlies. Dat is een soort elastisch membraan dat onder het ooglid zit en er vanaf de zijkant overheen wordt getrokken.

Het knipvlies zorgt ervoor dat het hoornvlies schoon en vochtig blijft. Dit vlies smeert en onderhoudt het hoornvlies met behulp van een klierafscheiding, waardoor de optische eigenschappen altijd optimaal zijn.

Maak een Gratis Website met JouwWeb