Het tienstippelig lieveheersbeestje (Adalia decempunctata) is een kever uit de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

De imago wordt 3,5 tot 5 mm lang. De tekening is bijzonder variabel, er kunnen tussen nul en 15 stippen worden onderscheiden. Bij lichtere exemplaren is op het halsschild is in het vlekkenpatroon een kenmerkend "kattenpootje" te herkennen. Verder heeft hebben de dekschilden, net als bij het grotere Veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje, aan de achterkant een deuk. Donkere exemplaren zijn van het tweestippelig lieveheersbeestje te onderscheiden doordat ze bruine in plaats van zwarte poten hebben. Het tienstippelig lieveheersbeestje leeft van bladluizen.

Het citroenlieveheersbeestje (Psyllobora vigintiduopunctata) is een kever uit de familie lieveheersbeestjes of Coccinellidae. Een andere benaming is ook wel tweeëntwintigstippelig lieveheersbeestje.

Lieveheersbeestjes (Coccinellidae) zijn een groep van kevers (Coleoptera). Sommige soorten zijn zeer bekend, omdat ze algemeen voorkomen, bijvoorbeeld het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata).