De smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella) is een dagactieve nachtvlinder uit de familie Adelidae, de langsprietmotten. De spanwijdte van de vlinder bedraagt tussen de 14 en 18 millimeter.

De bovenvleugels van beide geslachten zijn metallisch groen, de ondervleugels zijn metallisch bronskleurig. Mannelijke vlinders hebben zeer lange antennes die wit gekleurd zijn en een ruige zwarte haardos op de kop, terwijl vrouwtjes relatief wat kortere antennes hebben met korter, lichter gekleurd haar op de kop.

De vliegtijd is van april tot en met juni. De mannetjes zijn dan in grote groepen dansend te zien. Het dansen gebeurt in de buurt van meestal grote bladeren waar regelmatig in groepsverband op wordt neergestreken.

Smaragd langsprietmot

Bij de smaragdlangsprietmot (Adela reaumurella) heeft het mannetje, net als bij de andere langsprietmotten, veel langere sprieten dan het vrouwtje. Bij het mannetje zijn de sprieten ongeveer drie keer de lengte van de voorvleugel en bij het vrouwtje anderhalf keer. Het mannetje heeft verder tamelijk lange donkerzwarte haren op de kop en het voorlijf. Het vrouwtje heeft veel kortere haren en daarnaast twee streepjes met oranjeachtige haren tussen de ogen. De voorvleugel is metaalachtig, donkergroen of blauwgroen, soms met een lichte oranje tint. Vliegperiode in één generatie van april tot juni. Waardplant: beuk en eik.

Maak jouw eigen website met JouwWeb