De grote Canadese gans (Branta canadensis), kortweg Canadese gans of canadagans, behoort tot het genus Branta.

Deze grote groep Grote Canadese ganzen hebben blijkbaar dit eilandje in de Grote Rietplas tot hun leefgebied verklaard. Misschien trekken ze nog verder, maar tot dusver zitten ze hier al weer een maand of zo. Op de voorgrond zag ik iets, wat bij inzoomen een reiger bleek te zijn. Her en der schuifelen Nijlganzen ertussendoor. Best heel gezellig.

Eiland voor de lente boven, eilandje in de lente, beneden

Er was een stel Brandganzen in de groep Grote Canadese ganzen

De kleine Canadese Gans (Branta hutchinsii) is een gans uit de familie van de Anatidae. Hij leeft in Noord-Amerika.

Kleine Canadese gans, Sovon: 

Determinatie van Kleine Canadese Ganzen is niet altijd gemakkelijk. In feite betreft het verschillende ondersoorten terwijl mengparen met Grote Canadese Gans, Grauwe Gans en Brandgans jongen voortbrengen met hybride kenmerken. Vogels met min of meer zuivere kenmerken zijn veel schaarser dan Grote Canadese Ganzen. Ze concentreren zich vooral in Laag-Nederland, met name Noord-Holland. De aantallen zijn in de afgelopen decennia gegroeid, al kunnen bestrijdingsacties lokaal een dempend effect hebben.

 

Het lijkt erop dat dit paar ganzen, waarvan er minstens 1 een mix is, afzijdig leven van in ieder geval de Grote Canadese ganzen. Wellicht hoort dit paar meer bij de grauwe ganzen.

Dirigent