De grote Canadese gans (Branta canadensis), kortweg Canadese gans of canadagans, behoort tot het genus Branta.

Deze grote groep Grote Canadese ganzen hebben blijkbaar dit eilandje in de Grote Rietplas tot hun leefgebied verklaard. Misschien trekken ze nog verder, maar tot dusver zitten ze hier al weer een maand of zo. Op de voorgrond zag ik iets, wat bij inzoomen een reiger bleek te zijn. Her en der schuifelen Nijlganzen ertussendoor. Best heel gezellig.

Grote Canadese gans verjaagt grauwe ganzen, 31 maar 2024

Grote Canadese ganzen met boven een Grauwe gans en Nijlganzen op de voorgrond. Onder Grote Canadese ganzen en een Nijlgans.

Nijlganzen rustig tussen de Grote Canadese ganzen. Niemand heeft er bezwaar tegen. Ik acht het hiermee bewezen dat de fabel dat Nijlganzen zo agressief zouden zijn en andere eieren eten niet meer is dan een hardnekkig verzinsel van wannabee vogelaars of wikipedia schrijvers.

Over het algemeen zijn Canadese ganzen en hybriden daarvan agressiever dan Nijlganzen. Meestal zijn de watervogels, als ze agressief zijn, agressief tegen hun eigen soort. Meestal is dat in de lente, als het om de vrouwtjes gaat en de voortplanting.

Anders niet. Durf ik dat zomaar te beweren? Ja, na een jaar of 10 deze vogels te hebben bekeken, mag ik ook eens iets zeggen. Amen.

Er was een stel Brandganzen in de groep Grote Canadese ganzen

De kleine Canadese Gans (Branta hutchinsii) is een gans uit de familie van de Anatidae. Hij leeft in Noord-Amerika.

Kleine Canadese gans, Sovon: 

Determinatie van Kleine Canadese Ganzen is niet altijd gemakkelijk. In feite betreft het verschillende ondersoorten terwijl mengparen met Grote Canadese Gans, Grauwe Gans en Brandgans jongen voortbrengen met hybride kenmerken. Vogels met min of meer zuivere kenmerken zijn veel schaarser dan Grote Canadese Ganzen. Ze concentreren zich vooral in Laag-Nederland, met name Noord-Holland. De aantallen zijn in de afgelopen decennia gegroeid, al kunnen bestrijdingsacties lokaal een dempend effect hebben.

 

Het lijkt erop dat dit paar ganzen, waarvan er minstens 1 een mix is, afzijdig leven van in ieder geval de Grote Canadese ganzen. Wellicht hoort dit paar meer bij de grauwe ganzen.

Dirigent