Meikever in onze appelboom. Ik vroeg mij al af, wie zit daar telkens aan de bladeren te vreten? Klimmen die slakken s'nachts tegen de stam naar boven, tussen het gaas ter bescherming tegen de katten nagels, om tegen het ochtendgloren snel weer naar beneden te schuifelen.

 

De meikever of gewone meikever (Melolontha melolontha) is een insect uit de orde van de kevers (Coleoptera) en de familie van de bladsprietkevers (Scarabaeidae).

De meikever is met een lengte tot 3 centimeter een middelgrote soort. De kleur van de dekschilden en de poten is kastanjebruin. Het gehele lichaam is voorzien van een fijne, witte beharing en de segmenten van het verder zwarte achterlijf hebben aan weerszijden driehoekige witte vlekjes. De antennes hebben een oranje kleur en eindigen in een langwerpige verdikking. Deze bestaat echter uit verschillende lamellen die eenmaal uitgewaaierd duidelijk zichtbaar zijn en worden gebruikt bij het zoeken naar voedsel of een partner.

De meikever staat bekend als een belangrijk plaaginsect, omdat de larven schade kunnen toebrengen aan door de mens geteelde gewassen. De larven eten wortels van planten en kunnen een verwoestende uitwerking hebben op moestuinen en gazons. De volwassen kevers eten bladeren en kunnen als ze in grote aantallen voorkomen een boom volledig kaalvreten.