De nijlgans (Alopochen aegyptiaca), ook wel vosgans genoemd, is een eendachtige vogel uit de familie Anatidae (zwanen, ganzen en eenden). In deze familie wordt de soort in de onderfamilie Tadorninae (halfganzen) geplaatst. Dit zegt meteen iets over het formaat. De naam nijlgans is verwarrend, want hij behoort niet tot de onderfamilie Anserinae (zwanen en ganzen). De oude Egyptenaren beschouwden de nijlgans als een heilig dier en beeldden hem regelmatig af in hun kunst.

Mooie 2 oktober 2020, met zon en hoge luchtvochtigheid. De Nijlganzen waren heel druk en onrustig. Grote groep Grauwe ganzen vertrokken in zuidwestelijke richting. Gisteren was er een grote groep Grote Canadese ganzen. Het is een tijd met restanten van de zomer, wat bloemetjes, libellen en vlinders, maar ook hangt de herfst onmiskenbaar in de lucht. Geen hard middaglicht, soms een frisse wind, en dan weer warm in de zon. Alles verandert, elke dag, maar op sommige dagen meer dan anders. Corona heeft bezit genomen van 's werelds grootste corona ontkenner en zijn vrouw. 

We lopen allemaal met mondkapjes op, studenten willen weer naar school, er staat een hoop te gebeuren. Laten er ook voordelen komen uit de nadelen. Op zijn minst zouden we er iets wijzer van moeten worden. Voor deze ganzen is het een herfst als alle anderen.

Een Nijlgans probeerde indruk te maken op een ander stel. Het mannetje, neem ik aan, dook steeds onder water om te vluchten. Zodra hij boven water kwam om adem te halen na een aantal minuten, rende de agressieve Nijlgans er weer naar toe om over hem heen te walsen. Zo'n beetje als Trump tegen Biden tijdens dat eerste, ahem, debat.

Ik denk dat Trump nu wel een toontje lager zingt. Of deze Nijlgans daar toe genegen is lijkt mij niet. Tegenover elkaar kunnen ze erg agressief zijn. Het lijkt wel weer lente.