De gewone wesp (Vespula vulgaris), ook wel bekend als limonadewesp, is een wesp uit de familie van de wespen (Vespidae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De gewone wesp wordt 17 tot 20 mm lang en is stereotiep gekleurd in zwart en geel. De soort lijkt veel op de Duitse wesp, maar de Duitse wesp onderscheidt zich door drie karakteristieke zwarte stippen op de kop. De soort kan ook onderscheiden worden door de zwarte puntjes op elk van de zes segmenten van het abdomen.

De Franse veldwesp (Polistes dominula) is een wesp uit de familie der plooivleugelwespen (Vespidae). De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1791 gepubliceerd door Johann Ludwig Christ.

Deze soort is van andere wespen te onderscheiden door het iets afgeplatte, slankere lichaam, meer oranje voelsprieten en een overwegend zwarte kleur met gele dwarsstrepen. Mannetjes zijn van vrouwtjes te onderscheiden doordat ze gekromde uiteinden van de voelsprieten hebben en daarnaast hebben mannetjes groene ogen en de vrouwtjes zwarte ogen. Deze soort is zeer moeilijk van de Gallische wesp (Polistes gallicus) te onderscheiden, die er sterk op lijkt. De Franse veldwesp wordt ongeveer 12 tot 18 millimeter lang en is het hele jaar te zien, de koningin overwintert op beschutte plaatsen in bomen maar ook wel in huizen.

Franse veldwesp HLN, Het Laatste Nieuws, België

Franse veldwesp

De Franse veldwespen hebben een afgeplat en slanker lichaam dan de gewone wesp. Ze zijn overwegend zwart en hebben gele dwarsstrepen. “De veldwespen maken nestjes van papier maché”, zegt Veraghtert. “Daarom komen ze hout afschrapen van je terrasmeubels.” De Franse veldwespen steken dus niet, maar ze maken je tuinmeubels stuk? “Enkel iemand met oog voor detail zal zien dat de wespensoort in de weer was met je tuinmeubels.”