Paleis Het Loo

In verband met het Coronavirus zijn de stallen en paleistuinen vooralsnog gesloten. Het paleis is gesloten tot medio 2021 vanwege Vernieuwing & Verbouwing.

DE HOFKAPEL

De hofkapel is een kleine versie van een Hollandse stadskerk. De preekstoel is dan ook zoals het traditionele model: een zeskantige kuip op een voet, een rugschot met een knop voor de baret van de voorgangeren een klankbord om het stemgeluid te geleiden.

FAMILIEKAPEL

De stadhouderlijke en koninklijke familie hebben altijd veel gebruik gemaakt van de kapel. Niet alleen voor de huisdiensten, maar ook bij familieplechtigheden. In de 19e eeuw legden Marianne (dochter van koning Willem I) en Alexander (zoon van koning Willem II) hier belijdenis af. In 1975 werd prins Floris in de kapel gedoopt, gevolgd door tal van nichtjes en neefjes in het begin van de nieuwe eeuw.

ARMSTOEL WILHELMINA

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw waar meubelen en kostbaarheden uit Paleis Het Loo werden bewaard beschoten. De armstoel van de koningin is hierbij beschadigd. Na haar terugkeer op Het Loo wilde zij dat het gat in de stoel als blijvende herinnering aan de bezettingstijd voor iedereen te zien zou zijn.

WATERSNOODBIJBEL

Precies honderd jaar na de overstroming lag deze ‘Watersnoodbijbel’ op de kist van koningin Wilhelmina, die op 28 november 1962 op Paleis Het Loo overleed. Haar lichaam werd opgebaard in de kapel, aan het einde van de huidige loper. De vier punaises in de vloer geven de plaats aan die de dodenwacht innam. De Kapel wordt zo nu en dan nog steeds gebruikt bij een koninklijke doop. De laatste doopplechtigheid was de doop van Willem Jan, zoon van prins Floris en prinses Aimée, in 2014.

Maak jouw eigen website met JouwWeb