Giftige soorten die lijken op de Weidechampignon
De Karbolchampignon
De Karbolchampignon ziet er in alles hetzelfde uit als de Weidechampignon, maar is giftig. Gelukkig zullen de problemen beperkt blijven tot spijsverteringsklachten, maar ook daar zit niemand op te wachten. Groot voordeel is dat deze Champignon in principe niet op weilanden te vinden is maar in het bos. Om absoluut zeker te zijn is er een simple test om de Karbolchampignon te onderscheiden van de Weidechampignon.

► Het enige kenmerk dat de Karbolchampignon onderscheidt van andere eetbare champignons is de geelverkleuring bij beschadiging van de knol. Verder is de Karbolchampignon ook de enige die vers of gekookt naar inkt of carbol ruikt.

Karbolchampignon

De hoed meet doorgaans 6-10 cm diameter, hoewel de diameter tot 15 cm kan bedragen. In het centrum is een afgevlakte zone merkbaar.[1] De hoed is initieel convex. Sommige zeer jonge exemplaren zijn eerder blokvormig. De hoed is witachtig met lichte bruine tinten naar het centrum toe. De hoed is droog en glad. Wanneer de hoed oud is kunnen schubjes voorkomen. Bij druk op de hoed is er een neiging tot vergelen.[1] De lamellen zijn oorspronkelijk lichtroze en gaan naar chocoladebruin bij het ouder worden. De spore-afdruk is bruin. De steel is slank, bulbeus met een dubbele rokachtige ring valt sterk op.[1] De sporen meten 6-7 × 3-4µm.