Stay safe!

Blijf Thuis!

 

"Het coronavirus blijft zo'n 24 uur leven op papier, zegt het Universitair Medisch Centrum Groningen op Facebook. Daarom roept het ziekenhuis mensen op om te stoppen met het versturen van kaarten naar patiënten, "hoe jammer we dat ook vinden"."

 

Deze zondag was van begin tot eind, prachtig. Blauwe lucht, haast geen wolkje. Geen wolkje aan de lucht…was dat maar waar. Er stond een koude wind. De lente is gisteren begonnen. Mensen voelen zich ondanks covid schijnbaar blij en uitgelaten. En je mot wat.

 

Ze drommen in groten getale naar stranden, bossen en (bouw)markten.

Noordwijker strand is afgesloten. Om half twaalf kreeg heel Nederland een NL Alert. Houd afstand, ga niet naar buiten als je verkouden bent.

Ik verwacht elk moment een lock-down. Al zijn we nu al zo een beetje gedownlockt.

 

Onze dochter is verkouden en gaat waarschijnlijk thuiswerken.

Er zijn werknemers die gedonder krijgen met hun werkgever. Werkgevers die eisen dat werknemers gewoon naar het werk komen. Als je niet ziek bent, mag de werkgever dat ook eisen. Maar als je verkouden bent, moet je eigenlijk thuisblijven. Tja.

Een werkgever mag niet eisen dat je vast je vakantiedagen opneemt, hoorde ik. Schijnt dus dat dat wel geëist wordt hier en daar.

 

Ik ben na het NL-alert gaan wandelen. Toen was ik wel wakker, gingen drie telefoons af.

Niet zo ver gelopen met die dikke teen. Kleine Rietplas. Een meerkoet sleepte een grote tak zo snel mogelijk naar zijn nest tussen het riet.

Het was best stil. Niet veel vogels te horen. Niet veel wandelaars, een enkele jogger. Het was ook nog voor de lunch.

Meestal is het na de lunch op zondag wel druk, voor zover je dat druk kunt noemen. Het is hier niet bepaald het Vondelpark. Gelukkig.

Zondag is dan ook niet mijn favoriete wandeltijd. Van nature leef ik al in vrijwillige quarantaine.

Groepen vermijd ik als de pest, ahum, als…ja, de pest. Kan er even niet anders van maken.

 

Zet mij in mijn eentje in een verlaten bos en ik leef op. Een dag in de stad en ik ben kapot.

Hou het er nog geen halve dag vol.

 

Social distancing is helemaal geen probleem. Fysiek afstand bewaren is soms een probleem als dat gewoon niet kan, zoals in de supermarkt. Maar goed. Daar ben ik na de lunch even geweest.

Het was er zeer rustig, gelukkig. Het informatiebord bij de ingang kende ik dus als, schreef ik al. De spatschermen bij de kassiers had ik bij de Lidl nog niet eerder gezien. Schijnt dat die gisteren geplaatst zijn.

Maar bij de laatste kassa, die open was, is er een lange balie, dus je schuift je boodschappen voorbij dat scherm. Als je elkaar dan groet, prettige dag, oei, teveel gespetterd, sorry.

Dan komt het nog bij de ander terecht. Je gaat nu echt overal op letten. Ook bij oude tv opnames en films. Hé, dat mag nu niet meer. Ze staan veel te dicht bij elkaar. Jemig, moet dat nou weer, die hele vrijscène, dat zou nu niet meer mogen, gelukkig.

 

In de Lidl kwam ik achterin de winkel een man tegen die gelijk stopte, om de afstand te bewaren, beetje maf.

Maar ik moest rechtdoor, langs hem heen, wat niet op anderhalve meter kon, want daar was net iemand van de winkel bezig met stapelen of zo. Hij stond daar als een auto op een kruising, te wachten tot het recht doorgaand verkeer voorbij was, want hij moest afslaan naar links. Pfft.

 

Ik had ook kunnen blijven wachten. Ben stom genoeg wel tussen die twee doorgelopen, op hoop van zegen. Idioot, dat zoiets onbenulligs mij nu bijblijft.

Zo bizar en onwezenlijk. We zijn allemaal gek geworden. Covidcrazy.

Tijdens het lopen op de Boerweg langs de Kleine Rietplas, probeer ik telkens de breedte te schatten. Volgens mij passeer je elkaar dan niet op anderhalve meter als je bij de randen loopt.

 

 Ik dacht, Renée, you are losing it! Stop it! Kwam er een meneer van de tegenovergestelde richting, die op het moment van passeren een stap naast het pad, op het gras zette, verder van mij vandaan. Okeee

 

Covidcrazy worden we allemaal. Langzaam maar zeker. Behalve al diegenen die geen hersens hebben. De peanut brains. Die heb je ook. Daarom zal er een totale lock down moeten komen.

 

Maar ik ben er ook heel bang voor.

 

Het vriendelijke groeten, wat zo gewoon is in Drenthe, wat een moeten is in Drenthe, een sociale plicht, dat is hoegenaamd verdwenen. Men kijkt elkaar niet eens meer aan. Je neus niet in die richting steken, want dan ben je een stukje dichterbij. Dat verkleint de afstand. Niet alleen meer in de winkel, maar ook buiten, waar de vogeltjes steeds minder fluiten.

 

Er wordt niet meer gekeken en al helemaal niet meer gegroet. Daar liep ik net over te peinzen. Wij komen uit het grote Amsterdam en waren het niet gewend. Ik weet nog, lang geleden, toen zat ik niet goed in mijn vel in dit dorp. Ik wandelde met mijn hondjes en moest tussen een groepje mensen door, volwassenen die met elkaar geanimeerd praatten en wat grote kinderen die rondrenden, toen een jongen nadrukkelijk hoi! riep op een dwingende manier. Nou, dan moet je mij hebben. Als er zo tegen me gedaan wordt, dan kun je van mij de hoogste boom in. Die gozer nog eens roepen, zo van je wilt me niet groeten, nou dan zul je het krijgen. Hier groeten we elkaar idioot!

 

Jaja. Elkaar groeten is hier heilig. We zijn in Nederland gek op tradities, maar we zullen zien hoe snel bepaalde tradities, gewoonten en beleefdheden verdwenen zullen zijn, in deze covidcrisis.

Bepaalde normen en waarden verdwijnen als sneeuw voor de lentezon en zomerzon.

Want zo lang zal het zeker gaan duren. It is going to be a long hot summer.

 

Ik liep daar dus over te peinzen, dat er niet meer gegroet wordt, ook al kijk ik naar die ander, nee, ze zien me niet, en ik groet geen mensen die niet naar me kijken, oké, komt er een vader met dochtertje voorbij en zei hij als enige de hele dag hallo tegen mij, jee! Hoi!

 

Intussen halen we Italië nog in. Niet op Zandvoort met een RB16 die een Ferrari inhaalt, maar in besmette mensen en doden. Gaat lekker snel zo. We hebben er stevig de sokken in. Wat Italië kan, kunnen wij ook.

 

Het gaat nu hard.

 

We hebben nog even gevideo-beld. Toevoegen aan woordenlijst? Ja, doe maar. Geen idee hoe je het schrijft. Was er te moe voor. Verstaan elkaar ook niet goed. Daarom houd ik niet van die gadgets. Het loopt voor geen meter, maar ja. Wel leuk om ze even te zien. Onze dochter en de kleine man. Daarna wilde hij gelijk zijn tante en nichtje gaan bellen. Ja, een zeer sociaal mensje. Gelukkig heeft hij zijn papa en mama bij zich.

 

Ik heb zo te doen met al die kinderen die dat nu niet hebben.

En de kinderen die nu gedwongen thuis zitten bij ouders waarbij ze niet veilig zijn.

Die zijn er ook.

 

Dat ook nog. Had ik nog niet bij stilgestaan. Niet meer naar school mogen is niet voor iedereen zo gezellig. Bahbah.

België zit nu potdicht. Dus ik denk dat Nederland zal volgen. Het NL-alert kwam voor mijn idee over als een laatste waarschuwing. Zo klonk het. Nog één laatste waarschuwing, wie dan niet horen wil, moet maar voelen!

Veel volwassenen zijn niet volwassen. Dat is het probleem.

 

Dan nog de hele groep die in Oostenrijk aan het skiën en feesten was en er nu allemaal besmet zijn en vrolijk, of niet zo vrolijk weer naar Nederland zijn teruggekomen. De studenten, 900, die nog even in Italië op vakantie gingen…

 

Je zou ze toch gewoon niet meer binnen willen laten. Ik niet. Gelukkig ben ik geen premier.

Ze wisten van het coronavirus. Ze wisten van alle ellende, en het kon ze geen bal schelen.

Zij konden immers niet ziek worden. Zij hadden vakantie en gingen hun duurbetaalde vakantie tot op de bodem opsouperen. Ja, gebakken peren!

 

Eigenlijk ben ik mijn humor aan het verliezen, deze dagen. Dat is een veeg teken.

Vooral kalmte kan ons redden en een beetje humor. Waar ik altijd een overvloed aan heb, humor, niet de kalmte.

Maar ik begin ook zo allemachtig kwaad te worden. Niet doen. Rustig. Wij gaan nooit op vakantie en al die vakantiegangers vieren maar feest en brengen ons deze shit! Onze kinderen ook niet. Werken hard en worstelen met vele dingen op hun pad. Vakantie ho maar.

 

Vliegen doen we sowieso niet meer, ook vanwege het milieu.

En veel persoonlijke factoren. We zijn niet meer zo gezond en veerkrachtig. Op drukke vliegvelden word ik paniekerig. Daarvoor al. Het idee van reizen geeft me zweethanden.

Vroeger had ik een sterke man naast me, maar hij is ook wat gammeler geworden. Dus. Is zijn goed recht haha. De boog wordt ook eens oud en moe.

 

Maar de wereld om ons heen gaat natuurlijk wel. Je leeft maar eens jawel. Tja, en de ene iets korter dan de ander.

 

Het is niet anders. Wat ik nu het liefste wil, is helemaal geen sociale interactie meer. Met niemand. Geen zin meer in foto's te delen. Alleen nog gevoel van flikker allemaal op.

Al doe je zo je best in het leven, het kleed kan zo onder je vandaan worden getrokken.

Hoppa.

 

Trump is weer met China aan het bakkeleien. Intussen wil hij met Noord-Korea weer de banden aanhalen. Geen idee waarom. Ik denk dat hij zich ook verveelt thuis. Je moet toch iets. Beetje bonje hier, beetje herrie daar, voor de sjeu en afleiding van zijn domme praatjes, wat vriendjespolitiek.

 

Al is de wereld rond, ze is op alle vlakken ziek.

We komen hier wel weer doorheen, vast wel, maar dan zijn we er nog lang niet.

 

Volgens mij is Stijn sowieso de laatste generatie. Dan is het klaar.

 

Een oorzaak van al die ziekten als Sars, Mers-CoV (Midde East Respiratory Syndrome), is hoe de mensheid met vee omgaat en wilde dieren zoals vleermuizen en dromedarissen. Mers lijkt veel op Sars-CoV-2, wat nu aan de hand is, begrijp ik.

 

Sommigen denken echt dat het een gewoon griepje is. André Van Duijn zei het zelfs op tv.

Hij kan wel prachtig zingen. Nog wel. Hij is niet bang voor dit griepje. Fijn voor hem.

 

Als de mensheid nu een versnelling zou maken in het stoppen, met vlees eten, bio-industrie, en dieren onbewerkt naar binnen werken omdat dieren geneeskrachtige werking zouden hebben of als afrodisiacum, als we daar snel mee stoppen, ook in de achtergebleven gebieden zoals China en Indonesië, dan is er enige hoop.

 

En dan nog de rest. Nee. Het kan niet zo snel, duurzaam veranderen. We zijn voorbij het kantelpunt. We zijn allang voorbij het punt van geen terug.

 

Ik blijf hopen, allicht. Dat is ook zo'n menselijke ingebouwde gewoonte.

Zonder hoop is er geen leven.

 

 

 

  • Minder doden in Italië.
  • In Duitsland wordt een contactverbod ingesteld, bondskanselier Merkel moet in thuisquarantaine.
  • De afgelopen dag zijn er in Nederland 43 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus, de grootste stijging tot nu toe. 405 patiënten liggen op de intensive care.
  • De Rijksoverheid heeft via een NL-alert opgeroepen om anderhalve meter afstand te houden, en bij ziekte thuis te blijven.
  • Bekijk op deze kaart het aantal gemelde besmettingen wereldwijd en op deze kaart de door het RIVM gemelde Nederlandse besmettingen. Hier vind je de laatste cijfers uit Nederland. Lees ook de antwoorden op jullie vragen.

 

Van <https://nos.nl/liveblog/2327944-merkel-in-thuisquarantaine-en-kustwegen-blijven-voorlopig-dicht.html>