Stay safe!

Foto van Dierenbescherming.nl

So this is Christmas

woensdag 16 december 2020

14:06

 

Wat een gedoe weer. Na de toespraak van minister-president Rutte, is het land in rep en roer. Much ado about nothing. Oftewel, het gaat weer eens nergens over. Of toch wel?

Een harde lockdown. Geen intelligente, geen domme, maar een harde.

 

Een strenge of harde lockdown is sinds afgelopen maandag de veertiende, afgekondigd, of aangekondigd. Ik lijk wel een Nederlander. Over elk woord kun je struikelen, verward over raken, op of onder, voor of achter, open of dicht, normaal of in het gesticht.

Langzamerhand  is het gesticht dit gehele land.

 

De Hema wierp zich gelijk op,- zo sociaal als ze zijn, de druk van de overige levensmiddelen supermarkten te halen en de drogisten in het land te ontzien- om open te gaan in alle filialen.

 

Voor het geval u net spontaan een kind had gebaard en nog helemaal niks, nada, geen ene moer aan kleding, pyjama's, shirtjes, broekjes, jurkjes of rompertjes voor uw kind had verzameld in de afgelopen negen maanden.

De kast op de babykamer puilt hoogstwaarschijnlijk uit de voegen, en o help, ik moet dat rompertje van de Hema hebben, mijn kind heeft het koud, geheel nakend in de kribbe. En ik heb ook al geen kribbe, die moet ik nog zelf gaan timmeren, maar de bouwmarkten zijn nu ook al dicht en een half uur in de rij schuifelen bij Hornbach op maandag voor de boel gesloten werd heb ik net niet gered, want mijn kind moest warm gehouden worden, en de stro voor de kribbe kon ik alleen nog bij de boer krijgen, maar die was met zijn boerenmaten aan het demonstreren ergens in de Randstad. Gesloten! Stond er op de boerenkeukenruit.

 

Allemachtig. Ik tik als roodborstje op het raam van vele rompertjes verkopende winkels, ik mag er niet in met mijn huilende zuigeling, geen herberg geopend, niks, o goede God, waar zijt gij?

En daar ging de hemel open, hark the herald angels sing, Glory to the newborn King, een enorme lading corona vaccins stort zichzelf uit de geopende hemel op de aarde terneer. Soort kamikazeregen

Naalden overal. Bergen naalden, maar o wee, wie kwamen daar aan in gesloten cohorten, de boeren met hun onbehouwen trekkers, rijden zo krak over alle vaccins heen.

 

O jee. O nee, ik laat me even gaan. Nog even en het is met die kloten corona gedaan. Nou ja, niet echt. Covid-19 is nog lang niet weg. Polio spookt ook nog in de wereld rond. HIV is nog lang niet in de vergetelheid geraakt, Kinkhoest, Difterie, de Bof, mazelen, rode hond, de koortslip en de pip. Ze zijn allemaal blijvertjes. Rabiës en influenza.

Onze enige hoop zijn de diverse vaccins. Waarschijnlijk wordt er deze maand al begonnen met vaccineren. En ja, het mag een Kerstwonder heten dat ze zo snel gemaakt zijn.

Dan sta ik vooraan te dringen, voordat ze me zo'n vreselijk wattenstaaf door de neus boren.

Nee hoor, ik wacht het rustig en beschaafd af.

 

Vraag me werkelijk af waarom maandag ineens iedereen naar de winkels en de kappers ging.

Kappers hebben tot in de nacht doorgewerkt. Gekkenhuis, echt waar.

Dat was gelukkig voor hen maar één lange gekke dag.

 

In de ziekenhuizen gaan binnenkort de lange diensten weer in. Twaalf uur werken, twaalf en een half uur aanwezig zijn. Wat maakt dat half uur dan nog uit? Heel veel. Elke minuut wordt twaalf keer zo lang, als je zo hard moet werken.

Voor die lui die zo nodig hun ditjes en datjes in huis moeten halen en hun haar getrimd moeten hebben voor de kerst. Ik zag een hoofd, strak kaalkort geschoren met weinig haar over bovenop en een recht afgeknipte kuif, met hulp van de waterpas, en ik dacht, daar is niet veel aan verbeterd. Komend jaar gewoon laten groeien. Liefst zo lang mogelijk. En een mondkapje op! Twee!

 

Ach nee, hij kon er ook niks aan doen. Ook een slachtoffer van deze toestand. Zonder corona had er geen camera in die kapsalon staan draaien. Behalve als er een naakte baby in een kribbe had gelegen met een os en ezel langszij.

 

Daar zijn we nog wel geweest vorige week. Het was er niet druk. Zeer weinig mensen. Tuincentrum Noordbarge. Waar? In Noordbarge. Beetje off the road, weggetje naar achteren en daar is ons jaarlijkse kerstuitje. Soort bedevaart, en je bent er zo. Tenminste, als je hier woont.

Ben helemaal geen liefhebber van uien, maar dit uitje staat op ons kerstlijstje. Kerstboom uit de kast rukken met ballen en al. Waxinelichtjes aan natuurlijk. Kerstkaarten, dit jaar, nee! Laat me niet meer zeggen wat ik doen moet. Nu even niet! Check, check en weg ermee.

 

Dit keer was de ingang helemaal achterin, bij de stal van Josef en Maria, Jezus in de kribbe, snorkelende hangbuikzwijnen en twee rustige zachtaardige ezels. Vandaaruit naar voren lopen door de winkel, zodat je elkaar niet tegenkomt bij de ingang. Coronaproef kerstuitje.

 

Duifjes in de til, cavia's onder Jezus door aan het rennen door het stro. Altijd leuk die cavia's. Ik hoorde of las dat cavia's nogal kannibalistisch kunnen zijn. Eten ze hun jongen op. Of de oren van een medecavia.

10.000 jaar geleden aten de Inca's al cavia's. Op wikipedia staat 3000 jaar geleden, wat maakt het uit. Het is een lekkernij, dus ik stond te watertanden boven de strobak van Jezus, Jozef en Maria. Ben vegetariër, dus dat hadden ze gelijk in de gaten. Wat een vrolijkheid.

 

Dat hebben die beestjes afgekeken, dat cavia-eten en dachten toen, hé, dat is vast heel lekker, en zo is het gekomen. Nee, geen idee, ondanks dat ze herbivoren zijn, schijnt het dat ze wel eens aan elkaar knabbelen.

Ze leven sterk hiërarchisch en zijn daarom moeilijk te koppelen. Wij doen dat gewoon met bluetooth maar de cavia's willen daar niet aan. Ik had eens een bluetooth koptelefoon, die drukte je dan 'on' en even later keihard in je oren: PARING met een Koreaans accent, dus dat klonk ook al niet makkelijk. Het lukte dan ook negen van de tien keer niet en toen was ik wel doof.

 

"Cavia's die elkaar niet kennen, zijn vreemden voor elkaar. Als ze samen in een hok belanden, willen ze graag weten hoe de hiërarchie in elkaar zit: wie is de baas en wie staan daar onder? Als ze weten wie wie is, weten ze ook direct waar zij staan en dat geeft rust. Het zou erg vermoeiend zijn als ze iedere dag opnieuw zouden moeten vaststellen wie wat mag doen en wie op het lekkerste plekje mag slapen en wie als eerste mag eten. Daarom is zo'n hiërarchie ook zo handig: je weet waar je aan toe bent. Je weet wat je mag doen en wat niet en je weet naar wie je moet luisteren. Een hiërarchie geeft rust aan de hele groep."

 

Juist, zo hoort het ook in een land te zijn, te gaan. Eentje is de baas, in samenwerking met het kabinet, en een bosje adviseurs en ambtenaren, die de boel verkloten, op de of in de achtergrond, omdat we nu eenmaal een democratie zijn. Die ene moet zeggen: En nou allemaal de koppen dicht! Geen gezeur, gezanik en gezeik. Die en die winkels open. En dit is de lijst van winkels die dicht gaan tot dan en dan. Punt uit.

 

Als het u niet zint dan moet u nu maar een nieuwe leider kiezen.

 

O jee, en dan hoorde ik de Grapperhaus over dat de regels voor die winkels per heden zijn gewijzigd. Wil je de winkel open kunnen houden, dan moet het assortiment voor 70% bestaan uit noodzakelijke spullen zoals voedsel en drogisterijartikelen. Zijn spreken was niet om over naar huis te schrijven. Kijkt niet in de camera, alleen naar de reporter. Spreekt rustig op het irritante af, alsof hij er eigenlijk geen zin in heeft om het over te brengen. De boodschap. Geef mij dan maar Loretta Schrijver.

 

NOS

"Er was gisteren en vanmorgen veel discussie over de strekking van de regels en de omschrijving "in hoofdzaak essentiële producten". Die zou erop neerkomen dat de winkels meer dan 70 procent van hun omzet uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en diervoeding halen.

 

Die 70 procent was gebaseerd op de situatie van voor de lockdown, die het kabinet maandag aankondigde vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen. Bij de omzet wordt gekeken naar een concrete vestiging of filiaal, niet naar een keten of concern. Binnen een bedrijf kunnen dus verschillen ontstaan tussen filialen."

 

Ook dat nog, verschillen in filialen. Nee, doe dat nou niet! Altijd maar weer die nuances waar ze alleen maar schaduw werpen op de boodschap.

Eén belangrijke boodschap, van al die zogenaamd belangrijke boodschappen,

En dat is: minder verkeer van mensen om zo het virus te bestrijden.

 

Is dat nou zo moeilijk? Ja, dat is moeilijk.

 

Terug naar de cavia's. Ik kan op internet niets vinden over cavia's en kannibalisme, maar ik weet van wie ik dat gehoord heb, van

Lorette Schrijver in een natuurfilm

Ik luister graag naar die natuurfilms en haar voordracht. Heel goed.

Wat je oren horen, kijkt heel nauw. Dat klinkt wat eigenaardig maar het is wel zo. Een voice-over kan je in het geheel niet liggen, omdat het te belerend klinkt of te slaapverwekkend, te ongeïnteresseerd, zoals Grapperhaus, maar naar Loretta kan ik de hele dag luisteren, tezamen met beelden uit de natuur, anders hoeft het van mij ook niet.

 

Dat filmpje van de link hierboven van Loretta zit in een loop, ze houdt maar niet op, steeds hetzelfde, dan denk ik hou nog maar eens je mond. Doe dan maar weer Grapperhaus. We kunnen met de afstandsbediening tegenwoordig alles bedienen. Knopje klik, knopje klik, aan, uit, zapzap sneller, langzamer, slooooow dooown!

 

Daarom kunnen we er niet tegen dat een minister-president voor ons gaat uitmaken wat we wel en niet mogen, moeten en we kunnen hem wel uitzetten op tv, maar dat helpt geen ene moer.

De Action gaat gelukkig dicht.

De Hema toch ook maar dicht, ondanks de verwarring met het Ministerie van Economische Zaken, allemachtig, dan maar geen rompertjes voor de stumpertjes en Xenos heeft ook de drol ingetrokken.

 

Ik las ook dat cavia's hun eigen poep eten. Voor de broodnodige vitaminen. Deden mijn honden ook, brrr. Maar de cavia maakt er een snacksysteem van. Haalt de keutel zo uit zijn holletje, hup in het bolletje, luikje dicht. Een circulair systeem. Uitgevonden door de cavia!

Cavia's zijn de grootste of kleinste recyclists van de wereld.

En wat kunnen ze achter elkaar aan racen zeg. Het mannetje heet een 'beertje', het vrouwtje is een 'zuigeling', dus ik zag twee beren, of beertjes …er was er geen een weg, behalve die ene die opgegeten was wellicht.

 

De cavia heet ook wel Guinees biggetje, maar het is helemaal geen biggetje het is een beertje. En stiekem een kannibaal.

 

Op het caviaforum vond ik wel dit [zie onderstaande print screen van het caviaforum.nl] huiveringwekkende relaas van dit onschuldig ogende diertje.

Afijn, niets is wat het lijkt. Als CEO's van winkelketens beweren dat ze open gaan voor het goede doel….

 

Zo heilig zijn we geen van allen. Als we de kans krijgen, doen we precies wat we zelf willen.

Nikki Plessen had deze harde lockdown het liefst eerder gezien, zodat we met de kerst weer open konden net als in België zei ze.

Ze houdt niet van de onvrijheid of dat haar verteld wordt wat ze moet doen.

Toch blijft ze gewoon thuis, om het goede voorbeeld te geven en dan komt er geen gedoe van, zei ze.

 

Ik vermoed toch voornamelijk vanwege dat laatste, geen gedoe. Dan maar even niet naar Dubai toe. Gewoon even chillen in je jacuzzi of in je bubbelbad, wou dat ik er één had.

Een krant lezen af en toe kan zeer gezond zijn. België is tegenwoordig net zo oranje als ons koningshuis.

 

"Het aantal besmettingen met het coronavirus is in heel België hoog. Reis alleen naar België als het noodzakelijk is. Na een verblijf in België gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. België heeft inreisbeperkingen ingesteld voor reizigers uit Nederland. Er gelden strenge maatregelen in de aanpak van het coronavirus. Voor meer informatie, zie de rubriek ‘Coronavirus’, ook voor inreisbeperkingen.'

 

 

Op reis, niet op reis, thuis blijven, weggaan, open of dicht, donker of licht

Johnny de Mol blijft, ondanks de aanklacht van zware mishandeling tegen hem, toch de verteller van het kerstverhaal.

In de lijn van The Passion. Alle acteurs en actrices doen mee voor de exposure, niet omdat Jezus zonder rompertje was geboren of omdat Jezus bijna weer naakt aan het kruis hing. Niet om het een of ander. Het is werk.

 

Alles is niet wat het lijkt, zelfs cavia's niet.

Maar de minister-president is de minister-president.

Daar heb je gewoon naar te luisteren!

Zelfs Wilders, met zijn grote mond, die slaat al jaren met zijn pollepel op zijn holle vat.

 

Ik vind het ongekend hoe er in de Tweede Kamer tegen de leider van het land gesproken mag worden. Het is een andere tijd.

Dat zet de toon, al jaren ondermijnt dit soort gedogen de samenleving.

Het goede voorbeeld geven is er voor velen op zichtbare plaatsen niet bij. Integendeel.

 

Dat is nou onze democratie. Of ik dat nou zo mooi vind of nie.

 

StaySafe.