Stay safe!

Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken.

 

Khusugtun Batzorig Chinggis khaan, speelt op de achtergrond op de tv boven. via chrome cast vanaf mijn telefoon en YouTube. Hij keelzingt in zijn groene jas, tegen de blauwe lucht, bovenop de rotsen van een berg met in de diepte achter hem de ruige vlaktes.

Intussen probeer ik deze eerste dag van het nieuwe jaar te vatten, herkauwend als een koe met 7 magen, al mijn hersenkrochten, om het weer in zinnen of buiten zinnen, op de braken, zoveel indrukken terwijl er in feite niets gebeurd is.

Tenminste, niet in mijn directe bestaan.

Wel bijvoorbeeld in Australië, waar mensen door het vuur geen kant op kunnen. Het leger is eindelijk ingezet. Met schepen en heli's komen ze vluchtelingen op het strand van Mallacoota oppikken.

En in Jakarta zijn er vreselijke overstromingen.

En heb de prachtige film Human gekeken, wat mijn ondergesneeuwde liefde voor de mens heeft blootgelegd. En vriendin had me eens van repliek: jij geen mensen-mens? Echt niet! Dat ben je wel!

 

Batzorig zingt intussen halsstarrig door, in een knalrood pak deze keer, tussen de rotsen en groene ruigtes, nu vergezeld door een groep doedelzakspelers, vers ingevlogen van Schotland.

 

Oh Omnia nu, leuk. YouTube weet na al die jaren wel wat ik leuk vind. YT begint na 10 jaar inmiddels, als een levenspartner te voelen. Maf. Ja, ik weet heus wel hoe het echt zit. Ben niet simpel. Het grote Google steelt al je gegevens, je betaalt met je privé gegevens. We dobberen als bootvluchtelingen, -in de internetzee vol 'bubbels'-,  die hun leven geven om te overleven. Zoiets, maar wij kunnen ook nee zeggen. Wij dobberen doelloos en vrijwillig. Hoewel dat steeds moeilijker wordt met al die verleidingen op het web, waar we als vliegen in gevangen zijn. Of niet zijn. We zijn daar niet, eigenlijk. Allemaal fake news. 

 

Maar ik geloof niet in die onzin dat we allemaal steeds meer in een bubbel leven vanwege de algoritmes.

Onzin. Nog nooit heb ik zoveel andere smaken en meningen gehoord, gezien en gelezen dan deze laatste 10 jaar.

Bartje bid niet voor bruine bonen, die leefde pas in een bubbel zo groot als zijn dorp klein was.

 

De mensen die ook in de natuurhoek zitten, verschillen onderling ook sterk. Ik ben daarin de enige, durf ik te beweren, die tegen

zwarte piet is, om maar iets te noemen. Ben ook de enige Indo vermoed ik. Zou niet weten waar de indobubbel zich bevindt op het net.

Er zijn onder de natuurliefhebbers ook die voor Geert Wilders zijn. Allá. Kunnen ze ook niets aan doen. Dan zijn er onder die een islamitische schoonzoon hebben. So shoot me.

Hij is moslim light geloof ik. Geloof ik? Nee, ik geloof niet. Denk dat de meesten in de natuurgroep niet erg gelovig zijn. Die groep is inmiddels zo klein in dit land, je komt ze nauwelijks meer tegen op het web. De Jezusdwepers. Op Hyves zag ik ze wel, die bij elke post het woord Heiland rondstrooiden. Zemelig plaatje erbij. O, wat zijn we heilig. Ik had ze nog nooit van zo dichtbij meegemaakt. Ja, mijn schoonvader, dat was best moeilijk.

 

Ik durf het niet te zeggen, maar...11 januari zijn we uitgenodigd om Marilyn bij Taja te ontmoeten. Ik kreeg vanmorgen tijdens het gymmen een appje dat Marilyn haar opa en oma graag wou ontmoeten. Ze is nu 9 en een half en al een hele dame. Zo'n knappe meid. Gisteren kreeg ik nog foto's van haar via haar tante. Marilyn ziet er steeds meer indo uit. Haar moeder gaat voor het eerst  zo'n lang eind rijden vanuit Tilburg, waar ze wonen. Majid komt niet mee. Wat best jammer is. Lijkt me een prima kerel, wat ik dan vorig jaar op Stijns verjaardag van hem gezien en gehoord heb. We hebben elkaar ook even gesproken toen. Maar ik heb me al eens vaker vergist. Hoewel, achteraf had ik altijd gelijk, uitgaande van mijn eerste indruk.

 

Afgelopen jaar kwam Marilyn's mam ook helpen de oude woning van haar tante schoon te maken. Het was best horror. Heel werk geweest, oude en nieuwe woning. Mijn broer zoveel mogelijk gesteund en eten gekookt. We hadden weer even wat contact met haar, onder heel vervelende omstandigheid.

 

Maar wat een flinke dochters hebben we. Echt waar.

 

Omnia speelt hun hele tour programma terwijl ik, deze kwakkelwinter voor het eerst met koude voeten in bed lig.

 

In de slaapkamer boven, dit jaar alleen nog maar casten vanaf YouTube. Geen verbinding meer met de kabel. Kan het snoer ook weer weg. Komt mooi uit want binnenkort gaat Aleid er beginnen met de nieuwe vloer leggen.

 

Never a dull moment. Klikvinyl. Kunnen de bedden nu ook wegrollen. Wat heel handig is. Beneden al van alles geklust sinds hij met pensioen is. De keuken is mooi geworden.

 

Morgenmiddag met de stortpas die we weer gebruiken kunnen, naar de stort met oude bedden, matrassen, schuttinghout. We hadden het gebruikt voor mijn zus vorig jaar. 300 kilo ben je zo doorheen.

 

Hij gaat volgend jaar met pensioen.

Dat begin ik langzaam maar zeker ook te beseffen. Mijn broer wordt ook ouder natuurlijk. Had ik nooit van hem verwacht en Intussen is er weer een generatie bij. Ik weet nu al dat zij nooit zulke dingen zullen gaan doen, met vuurwerk, vernielingen, brandweer bekogelen. Nooit.

 

Wat een toestand in het land. Nederland. The Netherlands. Een land in oorlog met oudjaar. Duizend bommen en granaten!

De overheid is een campagne gestart dat we vanaf nu nog maar 1 naam hebben. Schijnt 200.000 euro gekost te hebben.

"De Britse krant The Sun bijvoorbeeld kopt Holland no longer exists en besteedt aandacht aan het prijskaartje van die naamsverandering: 200.000 euro. Daarnaast legt de krant de Britten uit dat Holland feitelijk slechts stond voor twee provincies, en dat The Netherlands alle twaalf omvat." NOS

 

Dus, Drenthe hoort er nu ook bij. Dus kan er hier ook meer geld heen, meer treinverbindingen, expo's, uitvoeringen, grote musicals, haha, nee, dat zal nooit gebeuren. Als het meezit is een opvoering van een grote musical in Utrecht

 

Femke Halsema beseft nu dat Amsterdam de rest van het land nodig heeft en dat zij niet naast hun schoenen moeten lopen ten opzichte van de rest van dit land. Als ze dat niet deed, zou dat niet in haar opkomen om te zeggen. Als het westen niet zo'n hoge dunk had van zichzelf, zou de F1 naar Assen zijn gekomen!

 

Wolter Kroes zingt Viva Hollandia uit volle borst. Fout! Viva Nederland!

 

Het is hier nog steeds mistig. We konden het vuurwerk gisteren niet zien.

 

Het was een horrornacht wat betreft kapotte ogen, voor slachtoffers zowel als oogartsen. Stijn heeft voor het eerst ook mee kunnen genieten van de late visite, de gezelligheid en het lekkers. Hij wordt al bijna 4 jaar. Het staan begint te komen, met hulp van de koffietafel.

 

Gehandicapt zijn is geen lolletje. Dat mensen elkaar met vuurwerk bekogelen, is gewoon misdadig. hulpverleners die voor ons welzijn niet gezellig thuis zijn, worden eigenlijk met de dood bedreigd, want dat is het, of in het beste geval met het verlies van gehoor, zicht, of een lichaamsdeel.

 

Dat illegale vuurwerk onder die bus heeft blijvende gehoorschade opgeleverd bij een agent. Dat gun je niemand, maar er zijn wezens op deze planeet, die het aan de reet zal roesten of er een agent, ambulancepersoneel of brandweerman/vrouw slachtoffer wordt. Veel auto's zijn in de hens gestoken. Een flat moest ontruimd worden in Arnhem, een vader en zijn zoontje kwamen om. Waarom? Voor een traditie, waar VVD en CDA voor gaan liggen. Ze zeggen dat afschaffing van vuurwerk niet zal helpen. Er moet strenger gestraft worden zeggen ze  stoer.

 

Het nieuwe woord van 2020 is al bekend. 'Gehandhaafd'. Er moet gehandhaafd worden, hoor je overal. Tja, gehandhaafd. Het is een wonder dat er nog mensen zijn te vinden die willen handhaven. Hun partners weten niet of ze in een stuk thuiskomen, als ze al thuiskomen. Handhaven, haha, dat helpt zeker wel? Dat is onmogelijk! Ze geloven niet dat een verbod helpt, omdat dat niet gehandhaafd kan worden. Maar handhaven in de zin van, al die ongeleide projectielen in de kladden vatten, dat zou wel kunnen. Begrijpt u dat nog? Ik niet. En dan nog al die ongelukjes, van omstanders zonder vuurwerkbril die per ongeluk een oog uitgeschoten wordt. Een oude molen die per ongeluk in de fik vliegt. Honderden auto's die spontaan lijken te ontbranden. 

 

Ik ratel als Koning. Martijn Koning. Dat was jammer. Martijn Ratelband. Het woord van verleden jaar was 'inhoudelijk'. Dat had Claudia de Breij wel goed begrepen. Maar ze landde niet erg bij mij. Dat goede gevoel na een oudejaarsconference heb ik heel lang niet meer gevoeld. Maar misschien was ik suf geluld. Maar ja, kijk het zelf maar. Smaken verschillen, zelfs in deze traditionele Nederlandse conferencebubbel. blub.

 

Toon Hermans had het, al zat daar ook geen enkele inhoud in, maar des te meer... Liefde. En  aanstekelijke levensvreugde.

Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken.

 

Seth Gaaikema had scherpte en diepte. Een hoog F- getal. Van de fotografie. Martijn was F1, zo snel ging hij ook zonder stoppen. Seth was F10. Voor-en achtergrond waren scherp met een duidelijke lijn en boodschap door het landschap dat hij schilderde met enorme humor! Hij was. Hij was een goede opvolger van Wim Kan. Voorbij is die tijd.

 

Ach ja, ik word oud.

Gelukkig hebben we Lubach en Jeroen Woe/ Niels van der Laan.

 

De opgewarmde prak van het oude Kopspijkers kon mij laatst ook niet boeien. Willem Alexander heeft niet eens oranje haar op zijn hoofd. Eric van 🐁 winkel maakt er een potje van. Nou ja.

 

Mijn goede voornemen minder nieuws te kijken is al mislukt, maar gewoon doorgaan met proberen, elke dag.

Ben nog steeds vegetarisch met twee vingers in mijn neus. Dat is geen probleem.

Niet roken, is al 5 jaar heel gewoon, en af en toe en biertje. Vliegen deed ik toch al niet.

 

Goede voornemen weer met mijn taallessen door te gaan kan ik afvinken. Hebreeuws, Zweeds, Frans, Spaans. Moeilijkste eerst.

Met de app Duolingo kom je een eind. Niet omdat het moet, maar omdat het goed is voor mijn harses. Vraag maar aan Erik Scherder

 

Iedere dag een uurtje. Iedere dag mijn oefeningen doen. Muziek maken. Gitaar, dwarsfluit, viool, sax, alles maar kort tot de handen of armen pijn doen, dan wisselen. Heb een elektrische viool zonder versterker heeft niemand er last van. Het orgeltje wil ik ook nog leren. Als ik 85 word, heb ik nog 24 jaar de tijd. Moet lukken. Mijn broer heeft het schilderen opgepakt, alvast voor later. Hij heeft er aanleg voor, zeker weten! 

 

Omnia heeft het opgegeven.

Nu de band Beltaine, met de song Beltaine, van hun album Rockhill, 2004.

Zonder YouTube had ik een heleboel bands nooit gehoord of gekend. En zo breidt je bubbel zich uit.

Dan had ik de schitterende film HUMAN ook nooit gezien. 

Zoveel gezichten, zoveel culturen in haarscherpe beelden van andere werelden, waar alles anders is, 

maar iedereen rood bloed heeft, en velen triest in de camera kijken maar sommige bevrijdend glimlachen.

Daar ga ik voor, in 2020. 

Er moeten mensen zijn die zonnen aansteken!

 

Kende ze niet. Beltaine. Lekker rustig. Folk.

Kan ik heerlijk bij inslaap vallen. 

 

Inmiddels, 3 januari, staan we wellicht aan het begin van grote spanningen in de wereld. De eerste tweet die ik vanmorgen onder ogen kreeg was van Trump. Ik sta met die man op en ga ermee naar bed. OMG! O nee, ik geloof niet. Vergeet het wel eens.

 

De Amerikaanse vlag, zonder tekst. Wat wel weer fijn was, geen tekst van die man. Geen woorden, maar daden, zal hij gedacht hebben. We weten allemaal hoe het Dominospel werkt. Nog een mooie Nederlandse traditie. Als er maar niet weer met een geweer op een mus geschoten gaat worden.

 

De wereld kan alle kanten uitgaan. Hoe dichtbij is de hel. De branden zijn al begonnen. Australië strijdt zijn eigen strijd, zij het wel wat traag. Na dagen worden de mensen van het strand gehaald. Maar ja. Het begin is er. 

 

Hoop dat het einde nog lang niet in zicht is, wat de wereld betreft.

Vrede bestaat alleen bij de gratie van oorlog. Dat de luiken eens opengaan, naar de blauwe luchten en vergezichten van 

onze zo mooie maar verdoemde planeet.

Jammer.

 

 

First Painting by Paul 

Maak jouw eigen website met JouwWeb